torsdag 25 augusti 2011

Självporträtt

Mitt namn är Liza och det här är min portfolio.

Jag föddes i studentstaden Lund och har bott här i nästan hela mitt liv, med undantag för två år då jag studerade webbkunskap och programmering i Kalmar. Mina föräldrar kommer från Polen och flyttade till Sverige på 60-talet. Jag känner mig lycklig som har fått växa upp med fötterna i två olika kulturer.

Jag har två syskon; en storebror och en syster. Min bror är många år äldre- 13 år för att vara exakt! Han jobbar med sportnyheterna på en av Skånes största dagstidningar. Min syster Eva och jag är tvillingar. Många tycker att vi är väldigt, väldigt lika. Det kan jag nog hålla med om. Men, de som känner oss bra kan se skillnad på oss ganska lätt. Vi brukar få frågan om vi har utnyttjat vårt tvillingskap någon gång. Det har vi! I skolan busade vi en hel del med lärarna och någon gång hoppade Eva in och gjorde mitt prov (och jag gjorde hennes). Till höger ser ni ett foto på min syster och mig när vi är på semester i Budva, Montenegro. Kan ni gissa vem av de två flickorna som är jag?

När jag gick i skolan tyckte jag bäst om språkämnen t.ex. svenska, engelska och tyska. Bild och musik var också roligt. I grundskolan var jag nog något av en "plugghäst". Jag tyckte att det var jätteviktigt att få bra betyg och jobbade mycket med läxor hemma. På min skola var många elever väldigt studieinriktade och måna om sina betyg. Stundtals kändes det nästan som en tävling.

Utdrag från min dagbok under den värsta betygshetsen i skolan (1995)

På fritiden spelade jag tvärflöjt och piano. Troligtvis var det min pappa som väckte mitt stora intresse för musik - han jobbade nämligen som musiklärare. Jag minns fortfarande när min pappa, syster och jag samlades runt pianot där hemma och övade på tvärflöjtsläxorna. Det var underbart att spela tillsammans. Jag älskade dessa stunder!

Tre gånger i veckan dansade jag "hiphop" och "showdance" på en dansskola i Lund. I skolan var jag med i en dansgrupp som hette "Born 79". Vi hittade på egna danser som vi visade upp på sommaravslutningarna, ibland för hela skolan! En låt som vi dansade till var Black Cat av Janet Jackson. Den tyckte vi var jättetuff!

På gymnasiet läste jag samhällsvetenskaplig linje med ekonomisk inriktning. Då tappade jag lite av min studiemotivation och började tänka mer på kompisar, fester och killar. Det ångrar jag lite idag. Jag borde självklart ha satsat lika mycket på skolan då som tidigare. Att vara tonåring var ganska omtumlande. Min syster och jag flyttade hemifrån när vi var 18 år. Vi bodde ihop i två år.

Efter gymnasiet åkte jag till Småland för att studera till webbproducent. Det var en riktigt hård utbildning och jag är väldigt stolt över mig själv att jag sluförde den. När jag kom hem till Lund igen bestämde jag mig för att läsa till lärare. Det var en mycket trevlig och lärorik utbildning. Bästa av allt var studierna i litteraturvetenskap. Oj, så mycket jag lärde mig! Nu har jag arbetat som lärare i svenska och svenska som andraspråk i snart fem år. Jag älskar mitt jobb!

Idag bor jag i Lund tillsammans med min kille Marcus. Vi har varit ihop ganska länge och ska gifta oss nästa år. Vi har två stora gemensamma intressen - att resa och att titta på film. En av de bästa filmerna jag har sett är Pianisten.

Mina starka sidor är att jag är ambitiös och inte ger mig så lätt. Det har jag haft nytta av många gånger i livet. För mig är det väldigt viktigt att känna att jag går framåt och utvecklas. Jag är inte nöjd förrän jag har gjort mitt allra bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar